Skip to main content

Over ons

Het gezicht achter Kalverliefde

Maak kennis

Midden in het groene hart, tussen de melkveehouders, woont onze oprichtster Janina. Een dierenliefhebber in hart en nieren, maar ook liefhebber van een stukje vlees op haar bord en melk in haar koffie. Ze is dan ook absoluut geen tegenstander van het nuttigen van dierlijke producten, zolang het dier een goed leven heeft gehad. “Ik denk dat melkkoeien het over het algemeen goed hebben in Nederland en geloof oprecht dat boeren van hun dieren houden en er goed voor zorgen.”

“Eind 2021 gaf een vriendin van mij een kraamfeest op de boerderij van een melkveehouder. We mochten ook even bij het melken kijken en mijn dochtertje wilde graag een kijkje nemen in de kalverstal. Ik kon haar niet goed uitleggen waarom ik daar niet heen wilde. Gelukkig bestaan de zogenaamde kistkalveren allang niet meer en lagen de kalfjes er goed verzorgd bij in ruime strohokken. Maar wel alleen en zonder moeder. Terwijl ik weet en zeker moeders weten dat ook, hoe belangrijk het is voor een zoogdier om op te groeien in de nabijheid van hun moeder of in ieder geval een ander zoogdier.”

Bekijk hier de Kalverliefde film met Janina van der Drift en Armando Kok:

Het smaakt hetzelfde, maar het voelt beter

Waar ze wel altijd moeite mee had was het feit dat kalfjes direct na de geboorte van hun moeder worden gescheiden. Zelfs bij biologische melk of Beter Leven melk was dit het geval*. Helaas was ze geen fan van plantaardige melk en besloot ze op een gegeven moment op zoek te gaan naar melk van boeren die “kalf bij koe” hielden. In eerste instantie met het idee om zelf haar melk van deze boeren te kopen. “Later dacht ik: hoe mooi zou het zijn als er meer mensen van deze melk zouden kunnen genieten!” En vanuit daar is de biologische zuivellijn Kalverliefde, herkenbaar aan de roze pakken, ontstaan. Melk van koeien die hun kalfje na de geboorte bij zich mogen houden. Het smaakt misschien hetzelfde als gewone melk, maar het voelt beter :)

*Inmiddels is het houden van kalf bij koe wel een aanbeveling bij Beter Leven drie sterren melk. Mooie ontwikkeling!

Positief

Hoe zeer het onderwerp haar ook aan het hart ging, Janina koos er bewust voor om de zuivellijn op een positieve manier te brengen en niet de activistische route op te gaan. “Laat de dierenwelzijnsorganisatie maar de zielige plaatjes delen. Het is makkelijk om te roepen van de zijlijn. Ik wil de consumentenvraag naar deze melk aanwakkeren om zo boeren een optie te geven naar een andere manier van melkveehouderij over te stappen.”

Ze heeft dan ook alle begrip voor melkveehouders die niet het kalfje bij de koe houden. “Hun hele bedrijf en beleid is hier niet op ingericht. Overstappen doe je dan ook niet zomaar, maar is wel mogelijk.” Wij werken met kleinschalige biologische boeren. Zij hebben veel ervaring met het houden van het kalfje bij de koe. Doordat het kleinere bedrijven zijn hebben ze veel zicht en controle op alle dieren en gaat het al jarenlang goed.

Meer over onze boeren

Laatste nieuws

Filter

Naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte