Veelgestelde vragen
Zit je vraag er niet bij? Neem contact met ons op
Is het niet beter om het kalf meteen na de geboorte te scheiden als er nog geen hechting heeft plaats gevonden tussen koe en kalf?
Wat gebeurt er met de stierkalfjes?
Hoe zorg je ervoor dat de melk alleen komt van de boeren die het kalfje langer bij hun moeder houden?
De melk van de boeren die kalf bij koe houden wordt in een apart compartiment van de melkwagen geladen. Vanuit daar wordt het in de melkfabriek in een aparte container bewaard voor het apart wordt verwerkt. Het is dus een gescheiden melkstroom.
Hoelang blijft het kalfje bij de koe?
Waar is Kalverliefde melk te koop?
De melk is te koop bij Albert Heijn en Plus. Op https://kalver-liefde.nl/verkooppunten kun je zien of dat ook bij jou in de buurt is.
Verkopen jullie ook kaas?
Helaas nog niet, maar als er veel mensen enthousiast zijn over Kalverliefde is dat zeker een optie!
Zijn jullie Biologisch?
Ja, dat zijn we!
Waarom hebben jullie niet het Beter Leven Keurmerk?
Onze melk is al biologisch en vanuit dat oogpunt zijn er eisen met betrekking tot het welzijn van de koeien. Kalf bij koe houden is nog geen vereiste voor Beter Leven (wel een aanbeveling bij drie sterren), dus vanuit dat oogpunt heb ik ervoor gekozen om nog geen Beter Leven sterren op de verpakking te zetten. Wellicht gaan we dit wel doen in de toekomst. We staan er in ieder geval voor open!
Smaakt Kalverliefde melk anders?
Onze melk smaakt hetzelfde als andere biologische melk, maar voelt beter :)
Waarom moet je Kalverliefde melk schudden voor gebruik?
Wij zijn trots op onze melk en bewerken onze melk dan ook het liefst zo min mogelijk. Zo blijft de melk zoals deze bedoeld is. Om die reden wordt de melk ook niet gehomogeniseerd. Dat betekent wel dat je Kalverliefde melk moet schudden voor gebruik, omdat er anders klontjes in kunnen komen te zitten. Bij homogenisering wordt de melk onder hele hoge druk door een soort zeef gedrukt. De vetbollen in de melk worden daardoor gefragmenteerd in kleine oplosbare deeltjes. Dit is een cosmetische behandeling om oproming te voorkomen en de melk er dus beter uit te laten zien. Het zorgt er niet voor dat de melk langer houdbaar is.
Wat is een kalf?
Dat is helemaal geen gekke vraag, want zo simpel is antwoord niet. Een vaarskalfje (een vrouwelijk kalf) noem je kalf, totdat ze een jaar oud is. Dan is ze geslachtsrijp en wordt ze een pink genoemd. Stierkalfjes, de mannelijke tegenhanger, is kalf tot ongeveer acht maanden. Vanaf dat moment zijn ze in staat te dekken en worden ze stier genoemd.
Wat bedoelen jullie met "langer samen"?
De kalfjes van de boeren die voor Kalverliefde melken blijven langer bij hun moeder. Het woord “langer” is zorgvuldig gekozen. Als we zouden zeggen “Kalf blijft bij de koe” zou dat niet de werkelijkheid reflecteren. We streven ernaar de vaarskalfjes 2,5 tot 3 maanden bij de koe te houden en de stierkalfjes minimaal 35 dagen, maar uiteindelijk worden ze wel gescheiden. Lang zou in onze ogen 9 maanden tot een jaar zijn, zoals in de natuur. Dat is het ook niet. We vinden de periode wel substantieel langer dan wat gebruikelijk is. Normaal gesproken worden kalfjes direct na de geboorte van hun moeder gescheiden. Vandaar dat we hebben gekozen voor het woord “langer”.
Hoe kan het dat er nog genoeg melk over blijft om te verkopen als het kalfje alles opdrinkt?
Het antwoord is tweeledig. Ten eerste zijn we (nog) een heel klein merkje in het grote zuivelland, dus we hebben nog niet zoveel melkveehouders nodig om onze verkooppunten te bedienen. Ten tweede, het kalfje drinkt in de periode dat hij bij zijn moeder blijft (tot 3 maanden) zeker wel 1000 liter op, maar de koe geeft meer melk dan het kalfje drinkt. Ook is het zo dat nadat het kalfje van zijn moeder is gescheiden de koe nog wel melk geeft. Die melk blijft dan over voor de boer om te verkopen en voor ons om van te genieten.
Waarom heeft Kalverliefde nog steeds een plastic dop?
Waarom is Kalverliefde melk duurder dan normale melk?
Kalverliefde melk is biologische melk die afkomstig is van bio-dynamische boeren. Bio-dynamische boeren gaan nog een stapje verder dan biologische boeren. Zij houden bijvoorbeeld de hoorns aan de koeien en hebben ook strengere regels met betrekking tot bemesting van het land en voer. Zo gaan zij nog een stapje verder (in de goede richting) dan biologisch. Bio-dynamische boeren krijgen per liter 5ct meer dan de prijs voor biologische melk. Deze prijzen zijn openbaar en kun je vinden op: Informatie over Eko Holland (eko-holland.nl)
Daarbovenop krijgen onze boeren (per 1 november vorig jaar) 7 cent wanneer ze het kalfje na de geboorte bij de koe houden. Dat maakt onze melk de duurste melk in de markt. Er zijn naast het houden van het kalf bij de koe nog een aantal punten die de melk “duurder” maken dan andere biologische melk. De melk moet apart worden opgehaald bij de vier boeren die nu voor ons het kalfje bij de koe houden. Dit zorgt voor extra transportkosten. En een ander punt is dat we nog heel klein zijn, waardoor de productie in de fabriek niet zo efficiënt verloopt en we verpakkingsmaterialen ook minder gunstig kunnen inkopen. Dit maakt ons productieproces ook kostbaarder dan dat van andere melk.
Hoewel de supermarkt altijd verantwoordelijk is voor de prijs waarop de melk in de winkel ligt zul je zien dat Kalverliefde melk niet veel hoger is geprijsd dan andere A merk biologische zuivel. Zo is Kalverliefde gelukkig wel redelijk toegankelijk voor het bredere publiek en geven we hiermee iedereen de optie om met de portemonnee aan te geven hoe belangrijk men het vindt dat het kalfje bij de koe gehouden wordt.