Skip to main content

Wij doen het anders

Wij doen het met kalverliefde

Dit is kalverliefde

Bij Kalverliefde houden we net zoveel van onze kalfjes als de mamakoe zelf. Daarom mogen ze na hun geboorte lekker langer bij hun moeder blijven. Zo worden ze groot en sterk dankzij de melk en liefde van hun mama. Want niemand kan zo goed voor het kalfje zorgen als zij. Hier worden niet alleen de kalfjes gelukkig van, maar ook onze boeren. Dat is Kalverliefde!

De voordelen voor het kalfje zijn uitgebreid onderzocht. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

Gezondere kalfjes:

  • Minder ziektes (zoals bijvoorbeeld diarree)
  • Actievere kalfjes
  • Verhoogde uiergezondheid van de moederkoe
  • Verhoogde weerstand van het kalfje

Gedrag:

  • Socialere kalfjes die minder bang zijn
  • Kalfjes leren zelf ook moederzorg te geven voor later
  • Minder stereotiep, dwangmatig gedrag (zoals tongspelen en aan stalgenoten zuigen)
  • Vroege scheiding leidt tot stress bij kalf en koe

Via deze button kom je op een onderzoek van de Universiteit Wageningen, waarin je kan lezen dat het houden van kalf bij koe heel erg afhankelijk is van de boer en zijn boerderij en (nog) niet voor elke boerderij even geschikt is.

Meer informatie

Onze boeren pionieren met liefde!

De melk van Kalverliefde is op dit moment afkomstig van drie boerderijen, waarvan de boeren het kalfje bij de moederkoe houden. Iedere boer houdt op dit moment nog op zijn eigen manier het kalfje bij de koe. Dat komt, omdat het relatief nieuw is. Zowel voor biologisch als voor Beter Leven is het houden van kalf bij de koe geen vereiste. Sinds kort is het wel een aanbeveling voor Beter Leven drie sterren. Een mooie ontwikkeling! Maar dat betekent wel dat dat vooralsnog zelfs bij Biologische melk de kalfjes meestal direct na de geboorte of na een aantal dagen bij hun moeder worden weggehaald.

Onze boeren zijn dus echte pioniers en doen dit alleen omdat ze het zelf willen. Behalve dat ze er blij van worden, hebben ze er geen enkel voordeel aan. Sterker nog: het kost ze alleen maar geld, want het kalfje drinkt bijna de helft van de melk die een koe geeft op. Deze melk hadden ze normaal gesproken kunnen verkopen.

Hoe houden de boeren kalfjes bij de koe?

Er is dus nog niet één specifieke manier waarop de kalveren bij de koe gehouden worden. Ook is er een verschil in hoe de vaarskalfjes (de vrouwtjes) en de stierkalfjes (de mannetjes) gehouden worden. De reden hiervoor is dat de vaarskalfjes later melkkoe worden op de boerderij en dat de stierkalfjes die geboren worden uiteindelijk zullen worden gebruikt voor hun vlees.

Vaarskalfjes

We hebben een boer die alle vaarskalfjes, de vrouwtjes dus, tot 2,5 maand onbeperkt bij de moederkoe laat zijn. Dan kan het kalfje lekker melk drinken wanneer het wil. Na 2,5 maand laat hij de kalfjes langzaam langer wennen aan momenten zonder mama, om ze uiteindelijk helemaal uit elkaar te halen. Dit noem je spenen. Deze kalfjes zullen dan in een groep met andere kalfjes opgroeien totdat ze oud genoeg zijn om zelf melkkoe te worden.

3 maanden bij mamakoe

We hebben ook een boer die dit een beetje op een vergelijkbare manier doet, maar de vaarskalfjes dan 3 maanden bij hun moeder houdt. En we hebben een boer die deze kalfjes 3 maanden bij hun moeder houdt, maar ’s nachts alle kalfjes bij elkaar in een soort crèche houdt, zodat ze al wennen aan een periode zonder moeder.

De periode van 2,5 tot 3 maanden is niet toevallig. Met 3 maanden kunnen kalfjes al zelf brokjes en kuil, hooi of gras eten. Hun spijsverteringskanaal is daar dan klaar voor.

Stierkalfjes

Van alle kalfjes die geboren worden is gemiddeld genomen de helft een stierkalfje. Helaas kunnen de stierkalfjes niet voor altijd op de boerderij blijven, omdat ze simpelweg geen melk geven.

Verantwoordelijkheid

Kalverliefde betekent ook je verantwoordelijkheid nemen voor de stierkalfjes. Dat houdt in dat we per boer hebben afgesproken hoe we binnen de mogelijkheden van zijn boerderij het leven van de stiertjes kunnen verbeteren.

Wij doen het anders - Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel

Eigen boerderij

Zo hebben we met 1 boer afgesproken dat de stierkalfjes die vanaf 4 oktober van dit jaar geboren worden niet alleen voor 2,5 maand bij hun moeder mogen blijven, maar ook op de eigen boerderij worden grootgebracht.

Boerderij in de buurt

De stierkalfjes van onze tweede boer mogen in ieder geval 35 dagen bij hun moeder blijven en worden daarna naar een biologische boerderij in de buurt gebracht waar ze zullen worden grootgebracht.

Langer bij mamakoe

Bij onze derde boer hebben de stierkalfjes het ook heel fijn. Daar mogen ze 3 maanden bij hun moeder blijven en worden ze op de boerderij grootgebracht.

Keihard werken voor stierkalfjes

Zo zorgen we bij Kalverliefde ervoor dat alle kalfjes, dus de mannetjes en de vrouwtjes, en bij hun moeder mogen opgroeien en een fijn leven hebben. In de toekomst willen we heel graag dat alle kalfjes hun hele leven lang op de boerderij blijven. Voor de vaarskalfjes (dat zijn de vrouwtjes, weet je nog :)) is dat niet zo moeilijk, want zij worden later melkkoe. Voor de stierkalfjes werken we keihard aan een oplossing en hopen we die heel binnenkort aan jullie bekend te kunnen maken.

Blijf op de hoogte