Skip to main content

Boer Gerard runt samen met zijn vrouw Tiertsje een biologisch dynamische boerderij  in het plaatsje Rutten in Flevoland. Ik ben ontzettend blij dat zij sinds kort ook melk aan Kalverliefde leveren. Ze houden namelijk al sinds 2009 het kalfje bij de koe en brengen hiermee een hoop ervaring met zich mee. Gerard levert een belangrijke bijdrage in het voorlichten van andere boeren die overwegen het kalfje bij de koe te laten. Vaak komen “nieuwe” kalf bij koe boeren even bij Keurentjes spieken hoe het moet. Prachtig dat er zo een clubje met pioniers begint te ontstaan. En erg belangrijk, want er zijn nog steeds maar weinig boeren in Nederland die het zo doen en op deze manier kunnen zij echt van elkaar leren.

Het feit dat boer Gerard koe en kalf samen laat is al heel bijzonder. Het is heerlijk om de kalfjes met de koeien in de wei te zien. Wat echt opvallend is als je het erf van Gerard oprijdt, is dat het daar in het voorjaar zo heerlijk ruikt naar alle bloemen, planten, struiken en bomen die in bloei staan. Nooit in mijn leven heb ik zoveel paardenbloemen bij elkaar gezien. Niet alleen een prachtig gezicht, maar de overige diversiteit van de beplanting in de weides zijn ook erg goed voor alle verschillende insecten en vogels. Als je met Gerard door de wei loopt dan kom je erachter dat er meer verschillende grassoorten zijn dan je denkt. De koeien profiteren ook van de diversiteit van gras, struiken en bomen. Zij kunnen hiermee hun dieet aanvullen met wat ze nodig hebben.

Net als boer Jaring heeft Gerard een voorjaarsafkalvende veestapel, waardoor hij optimaal gebruik kan maken van de seizoenen. De kalfjes worden in het voorjaar geboren als het niet meer zo koud is en er lekker veel gras is, zodat de koeien met kalfjes lekker naar buiten kunnen. Dat geeft ze een geweldig goede start. Het zorgt er ook voor dat Gerard de koeien geen krachtvoer hoeft bij te voeren, waardoor de belasting op het milieu veel lager is. Als de winter komt, stopt Gerard tijdelijk met melken en kunnen de koeien even tot rust komen.

Net als onze andere boeren is boer Gerard een biologisch dynamische boer. De biologisch dynamische melkveehouderij gaat net een stapje verder dan biologisch. Zo krijgen de koeien nog meer ruimte, wordt er minder mest uitgereden en meer voer van eigen grond gevoerd. Alles om ervoor te zorgen dat de natuur meer in balans is met het boerenbedrijf. Het grootste zichtbare verschil zijn de hoorns. Normaal gesproken worden kalfjes onthoornd, maar op biologisch dynamische melkveehouderijen gebeurt dit niet en hebben de koeien prachtige grote hoorns. Wederom een bijzonder gezicht! Biologisch dynamische boeren werken met het grootste respect voor de natuur en het dier en het is daardoor geen toeval dat al onze “kalf-bij-koe” boeren biologisch dynamisch zijn.