Net over de grens van Almere in Zeewolde vind je Burgerboerderij Oosterwold waar Diana en Arnold van Veelen sinds 2022 hun koeien houden. Burgerboerderij Oosterwold is echter veel meer dan een biologische koeienboerderij. Arnold en Diana streven ernaar een plek te creëren die de burger weer verbindt met de productie van voedsel. Zo betrekken zij consumenten en ondernemers bij het verbouwen van voedsel met oog voor biodiversiteit. Een prachtig initiatief dat met de komst van een nieuwbouwwijk een heel belangrijke rol zal vervullen in de lokale samenleving.
Van oorsprong is Arnold een succesvolle gangbare koeienboer en Diana ontwikkelingswerker. Samen gooiden ze het roer om en besloten op een compleet andere manier te gaan boeren. Op de huidige locatie van Burgerboerderij Oosterwold houden ze de koeien biologisch, in kleinere aantallen en zonder krachtvoer om zo de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.
Op de boerderij blijven alle kalfjes ongeveer drie maanden bij de koe. In Nederland is dat bijna uniek te noemen, maar wat deze boerderij helemaal onderscheidend maakt, is dat de stierkalveren in de natuurgebieden rondom de boerderij volwassen mogen worden. Uiteindelijk zullen zij voor het vlees worden gebruikt, maar ze zijn op deze manier wel verzekerd van een dierwaardig bestaan.
Praten over de herkomst van vlees is nooit een favoriet onderwerp van dierenliefhebbers, maar vlees is wel degelijk verbonden aan zuivel. Zonder kalfjes is er namelijk geen melk en stierkalfjes kunnen nu eenmaal geen melk geven en zullen dus voor hun vlees worden grootgebracht. Kalverliefde zet zich in om het stierkalf een zo goed mogelijk leven te geven. We zijn dan ook erg blij dat Diana en Arnold dit streven delen en het stierkalf onder hun hoede laten opgroeien. Dat dit wezenlijk verschilt van hoe het een stierkalf normaal gesproken vergaat kun je zien in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde:
Keuringsdienst van waarde | NPO Start
De oplettende lezer merkt misschien op dat Burgerboerderij Oosterwold geen biologisch-dynamische boerderij is. Ze zitten er wel heel dicht tegenaan met bijvoorbeeld de hoeveelheid grond per koe (mate van extensiviteit), de hoeveelheid weidegang die ze aanbieden en het feit dat ze geen krachtvoer voeren. Wellicht zullen ze in de toekomst ook de hoorns aan de koe laten, maar voor nu zijn we al supertrots dat we hun melk, die natuurlijk biologisch is, mogen gebruiken voor Kalverliefde. Ze doen op zoveel vlakken zoveel voor koe, kalf en natuur dat ze hun plekje tussen de pionierende Kalverliefde-boeren meer dan verdiend hebben!
Fotografie: Jan Dekker