Skip to main content

We ontvangen dagelijks mailtjes van hele lieve mensen die Kalverliefde en onze boeren een warm hart toedragen. Echt fantastisch om te lezen hoe fijn mensen het vinden dat ze nu melk van koeien kunnen drinken die hun kalfje na de geboorte wel bij zich mogen houden! Heel veel dank voor al deze berichtjes. We ontvangen echter ook mails van mensen die zich afvragen of we wel genoeg doen. Zij vragen zich af of we wel echt van dieren houden als de kalfjes uiteindelijk na 3 maanden gescheiden worden van hun moeder om melkkoe te worden of in het geval van de stierkalfjes voor hun vlees worden gebruikt.

Allereerst is het gewoon super goed als mensen de moeite nemen vragen te stellen of hun mening te delen. Ook of misschien wel juist als je kritisch bent! Daar worden we alleen maar beter van. Ik wil dan ook graag even de tijd nemen om hier antwoord op te geven.

Ik kan me namelijk voorstellen dat 3 maanden nog steeds kort lijkt als je het vergelijkt met de natuur, waarin het kalfje misschien wel 9 tot 11 maanden bij de koe zou blijven. Maar als je je richt op de verbetering in plaats van perfectie dan is het wel 3 maanden langer dan normaal. En met “normaal” bedoel ik op vrijwel elke melkveebedrijf in Nederland. Het krijgt in de 3 maanden wel een super goede start, die andere kalfjes niet krijgen.

Daarnaast is het zo dat als het kalfje de 9 tot 11 maanden bij de koe zou blijven, er niet veel melk meer overblijft om te verkopen. In dat geval is er ook niet een systeem waarnaar andere boeren (die het kalf dus wel direct na de geboorte scheiden) kunnen overstappen. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Ik zie het dus zo: als we gezamenlijk een andere manier creëren voor het houden van koe en kalf, en consumenten zijn bereid daarvoor te betalen, dan zijn boeren ook bereid daarnaar over te stappen en geef je meer kalfjes de mogelijkheid een goede start te hebben met hun moeder. Dat lijkt op de korte termijn misschien weinig, maar op de lange termijn verbeter je daar wel het leven van meer kalfjes mee.

En als dat dan lukt dan kan je ook gaan kijken naar het verlengen van de periode waarin ze bij hun moeder blijven en andere zaken die nog beter kunnen. Geloof het of niet, maar dit doen we echt uit liefde voor het kalf. Uit Kalverliefde dus :-)