Skip to main content

We hebben groot nieuws! Vanaf aanstaande maandag is Kalverliefde voortaan ook te koop bij PLUS supermarkten. En mede hierdoor kan er een nieuwe boer omschakelen en voortaan ook het kalfje bij de moederkoe houden. In zuivelland zijn we nog maar een kleine speler, maar hiermee is de beweging naar meer “kalf-bij-koe” melk onomkeerbaar geworden.

Twee nieuwe boeren

We zijn inmiddels een jaar onderweg, maar sindsdien hebben we al twee andere melkveehouders de kans kunnen geven om te schakelen naar een ander boerderijsysteem waarbij de kalfjes bij de moeder blijven. Biologisch Dynamisch melkveehouders Anne en Anneke Koekoek van de Harmannahoeve konden mede dankzij de stap van Plus ook overstappen. Anneke: “We hebben weleens geëxperimenteerd met het kalfje bij de koe houden, maar nooit doorgezet. Nu er echt vraag naar is en we krijgen er een vergoeding voor willen we dit structureel gaan oppakken. Het gaat wel een uitdaging worden, want we verwachten een hoop kalfjes de komende tijd. We vinden het vooral spannend of de kalfjes wel tam worden. Als ze door de moeder worden grootgebracht, zijn ze toch minder aan mensen gewend. Gelukkig zijn we al een paar keer bij andere boeren met meer ervaring hierin op bezoek geweest om het vak af te kijken”.

Missie

Vergeleken met de enorme hoeveelheid melk die er in Nederland verkocht wordt zijn we maar een hele kleine speler. Toch betekent de stap van Plus om ook onze melk in het koelschap te plaatsen, dat we gezien worden. Het is een erkenning dat de consument inderdaad wil dat het kalfje na de geboorte bij de moederkoe mag blijven. En misschien nog wel mooier: de consument is bereid om ervoor te betalen.

Kalverliefde blijft natuurlijk relatief dure melk. Doordat het kalfje in de periode dat het bij zijn moeder loopt zeker de helft van haar melk opdrinkt, blijft er minder melk over om te verkopen. We delen als het ware de melk met het kalfje. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat. En sharing is caring!

Want met het extra geld dat je betaalt voor Kalverliefde kunnen we de boer compenseren voor de extra kosten en wordt het ook voor hem (of haar natuurlijk) financieel aantrekkelijker om het kalfje niet weg te halen van de koe.

Hoe kan je ons helpen?

Je kan ons het beste helpen door de melk te kopen bij Albert Heijn of Plus. Op onze verkooppuntenpagina kun je precies zien waar: Verkooppunten – Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (kalver-liefde.nl)

Want hoe meer mensen onze melk weten te vinden, hoe meer boeren, zoals Anne en Anneke over kunnen stappen. Dus ga vooral naar de supermarkt en gooi dat roze pak in je karretje!