Sinds vorige week is Kalverliefde te horen op de radio met een duidelijke radiospot. De radiospot is tot stand gekomen dankzij een gift van het Barth Misset fonds Home | Barth-Misset Fonds (barthmissetfonds.nl) en heel veel mensen die met ons mee wilden denken en werken, omdat ze Kalverliefde een warm hart toedragen. Daar ben ik super blij mee en natuurlijk ook erg trots op!
We krijgen heel veel positieve reacties en het is geweldig om te zien dat zo de bekendheid van het merk groeit. Hierdoor kunnen steeds meer mensen bewust kiezen voor melk van boeren die het kalfje bij de koe houden. Er zijn ook wat vragen binnen gekomen over de commercial en die wil ik ook graag de ruimte geven. Ik vind het geweldig als mensen erover nadenken. Vandaar dat ik hier wat uitleg wil geven.
In de radiospot proberen we heel to-the-point uit te leggen hoe het zit met het scheiden van kalfjes en koeien. Omdat het radio is en je maar twintig seconde de tijd hebt moet dit kort en bondig en is er geen ruimte voor nuance. Terwijl ik die het liefste natuurlijk wel geef. In de reclame zeggen we bijvoorbeeld dat kalfjes meteen na de geboorte van de koe worden gescheiden vanwege de melkopbrengsten die anders te laag zouden zijn. Heel feitelijk is dit niet helemaal waar. Er zijn ook boeren die het kalfje bijvoorbeeld een dag bij de moeder laten en het dan scheiden. Dat klinkt misschien alsnog weinig, maar een dag is een dag. Ook de reden die genoemd wordt “omdat er anders te weinig melk overblijft om te verkopen” zal niet de enige reden zijn. Sommige boeren scheiden het kalf van de koe, omdat ze bang zijn voor gezondheidsproblemen of omdat de stal niet geschikt is voor kalfjes. Bovendien is het niet zo dat boeren die het kalfje wel direct na de geboorte weghalen het kalf geen melk geven. Uiteraard krijgen deze kalfjes sowieso biest, de eerste melk na de geboorte die vol belangrijke antistoffen zit. Maar ze krijgen daarna meestal ook gewoon melk gevoerd die uit de tank komt, dus gewoon verse koeiemelk is. Er zijn uiteraard ook boeren die kunstmelk geven. Maar ja, er zijn ook heel veel mensenbaby’s die kunstmelk krijgen :-) Het verschil is wel dat een kalf dat bij de koe loopt zelf kan bepalen hoeveel en hoe vaak het kan drinken. Hierdoor krijg je lekkere dikke, gezonde kalfjes.
Helaas hebben we op radio niet de mogelijkheid om alle nuances te benoemen. Hierdoor komt de radiospot wellicht wat activistischer over dan bedoeld. Terwijl we echt hebben geprobeerd ons te richten op de positieve beweging van boeren die het anders doen en het kalfje wel bij de koe laten.
Ik hoop dat ik het bij deze wel heb kunnen toelichten. Maar ik denk dat boer Gerlof het misschien wel het beste uitlegt tijdens de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde: Gerlof Keuringsdienst van Waarde – YouTube