Skip to main content

Op dinsdag 28 februari was de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij awards 2023. Dit zijn awards die door de Dierenbescherming worden uitgereikt aan koplopers op het gebied van diergerichte veehouderij. Het was natuurlijk al een hele eer dat we genomineerd waren, maar toen bleek dat we ook nog hadden gewonnen kon mijn dag niet meer stuk. In de ochtend mocht ik het verhaal van Kalverliefde vertellen aan het publiek en in de middag waren er interessante sprekers, zoals bijvoorbeeld Imke de Boer. Zij is onder andere de schrijfster van het boek “Past het dier nog op ons bord?”. En bleek na afloop ook fan te zijn van Kalverliefde! Ondanks de interessante sprekers en leuke mensen die ik die dag heb ontmoet, waren mijn gedachte vooral bij de awards. Ik wilde zo graag winnen! Natuurlijk in de eerste plaats omdat dit erkenning geeft aan ons initiatief. Het geeft aan dat ook een gerenommeerde organisatie als De Dierenbescherming ziet dat we goed bezig zijn en dat ze ook willen dat er in de toekomst meer kalfjes bij de koe gehouden worden. Zo blij dat aan het einde van de dag bleek dat wij de winnaars waren in de categorie “Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie”.

Bij deze de lovende woorden van het juryrapport:

“Dit initiatief past bij het toekomstbeeld voor de melkveehouderij van de Dierenbescherming. Het houden van kalveren bij de koe heeft namelijk veel voordelen voor het dierenwelzijn van koe en kalf. Het knappe aan dit initiatief is dat het binnen een jaar gelukt is om de melk in 288 filialen van Albert Heijn onder het merk Kalverliefde in het schap te krijgen. De aangesloten boeren hielden het kalf al bij de koe uit intrinsieke motivatie, maar krijgen hierdoor nu ook een meerprijs en waardering voor hun inspanningen. Daarnaast is de communicatie over het merk sterk en positief ingestoken”

Lovende woorden, waar we heel trots op zijn. Ik ben ook erg blij dat er aan deze award een cheque verbonden is t.w.v. 5000 euro, beschikbaar gesteld door het Barth-Misset fonds Home | Barth-Misset Fonds (barthmissetfonds.nl) Het prijzengeld wordt verdeeld over de (inmiddels) vier melkveehouders die voor Kalverliefde het kalfje bij de koe houden. Zij zijn in mijn ogen de echte koplopers en hebben jarenlang belangeloos het kalfje bij de koe gehouden. Zij kunnen met dit bedrag weer mooie dingen en dit is ze van harte gegund!

Wil je meer lezen over de andere winnaars? Kijk dan op: Winnaars Deltaplan Veehouderij Awards 2023 bekend! (dierenbescherming.nl)