Skip to main content

Op Eerste Paasdag mochten de koeien van boer Durk Oosterhof voor het eerst weer naar buiten en voor de koeien van boer Gerlof Pronk was het al een weekend eerder feest. Gister was het ook zo ver voor de koeien van Kalverliefde boer Armando Kok. Ook zij mochten na een hoop wikken en wegen, de weersvoorspellingen vielen namelijk een beetje tegen, met hun kalfjes dansend de wei op.

Het is een prachtig gezicht. De koeien die voorop staan, kijken eerst wat vertwijfeld om zich heen als de staldeur voor het eerst open gaat. Maar dan is er altijd een dappere dame die de eerste stap neemt en beheerst een sprintje trekt over het verharde pad dat naar de wei leidt. De andere koeien volgen haar. Sommige van hen met een kalfje in hun kielzog. Zodra ze bij de weide zijn aangekomen beginnen ze te dansen. Het is niet heel stijlvol of ritmisch: meer een “voetje van de vloer”. Ze bokken en galopperen en nemen snel een hap gras tussendoor. Je ziet dat sommige koeien die hun kalf bij zich hebben ook nog hun kroost in de gaten houden. Zij lopen achter hun kalfje aan, zoals je dat mensenmoeders ook in de speeltuin ziet doen.

Het was even spannend of het wel door kon gaan. Ze geven deze week namelijk best wel wat regen op. Om de zoveel dagen verhuizen de koeien naar een ander perceel en nu is het maar de vraag of dat dan droog genoeg is. Als de koeien eenmaal buiten staan, zet de boer ze liever niet meer op stal. Hoewel de koeien vrij in en uit de stal kunnen lopen, geeft het toch onrust als de staldeur opeens weer dicht is. Hopelijk valt er de komende dagen dus niet teveel regen, zodat de dames lekker van het gras kunnen blijven genieten.

Wil je meer horen van Armando? Samen met Janina zit hij vanmiddag in de studio van “Tijd voor Max” op NPO1 om over de koeiendans te vertellen. Het programma begint om 17.10u. We zijn weer super dankbaar dat er aandacht aan Kalverliefde melk wordt geschonken. Hoe meer mensen van Kalverliefde afweten, hoe meer melk er hopelijk verkocht wordt, hoe meer boeren het kalfje bij de koe kunnen houden. Dat is onze missie en we zijn blij met iedereen die ons daarbij helpt!

Tijd voor MAX – Tijd voor max – MAX Vandaag