Skip to main content

Koffieketen en familiebedrijf Lebkov & Sons gaat per 4 oktober alleen nog maar Kalverliefde melk gebruiken. 

Dat dit hen extra geld gaat kosten maakt ze helemaal niets uit. Ze vinden het logisch dat de melk duurder is, doordat het kalfje na de geboorte bij zijn moeder mag blijven.

Eigenaar Grardie Akkerhuis: “Wij merken dat onze keuze voor duurzame en biologische producten mensen aantrekt. Wij willen graag de werkelijke prijs voor voedsel betalen. Zo zijn we twee jaar geleden overgestapt van vrije uitloop eieren naar biologische eieren, omdat we van mening zijn dat onze impact met zo’n 75.000 eieren per jaar, groot is. Ook dit had effect op de prijs en het risico bestond dat we daardoor een stuk minder van onze twee populairste sandwiches zouden verkopen. Desondanks, hebben we bewust deze keuze gemaakt. Hetzelfde geldt voor Kalverliefde: als dat betekent dat we daardoor minder cappuccino’s verkopen dan is dat maar zo.”

Lebkov verkoopt meer dan 10.000 bakjes koffie per week en gebruikt hiervoor ruim 1400 liter koemelk. Doordat ze nu kiezen voor Kalverliefde melk, stellen ze een melkveehouder in staat om ook het kalfje langer bij de koe te laten. Lebkov is de eerste grote horeca-onderneming die de biologische melk van Kalverliefde gaat afnemen. Hierdoor kunnen we een nieuwe boer helpen de omschakeling te maken naar “kalf-bij-koe”. Zo zie je dat als er meer vraag is naar onze melk, meer kalfjes na de geboorte bij de koe kunnen blijven”.

Grardie Akkerhuis wil zich graag goed voelen bij alles wat ze hun klanten voorschotelen en  willen 100% achter de menukeuze staan. Ze zijn inmiddels twee keer met de hele familie bij Kalverliefde boer Armando langs geweest om echt goed te begrijpen hoe het systeem werkt. Grardie: “Hierdoor snappen we waardoor de melk duurder is: het kalfje drinkt gewoon 1000 liter als het bij zijn moeder mag blijven. Ik betaal de boer hier graag voor. Ik zie het ook als een groot pluspunt dat deze melk afkomstig is van een Biologisch Dynamische boerderij. Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met nog hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Dit is onze bijdrage aan een beter voedselsysteem”.

Het is fantastisch dat dit soort ondernemers het ook anders willen doen. Op de foto zie je Grardie en zijn dochter Eva samen met Janina tijdens de koeiendans van boer Armando. Wat een toppers!

Kortom, de missie zet zich voort. Hoe meer mensen onze melk weten te vinden, hoe meer boeren het kalfje bij de koe kunnen gaan houden. En daar doen we het voor!

Wil je weten waar je kunt genieten van een heerlijk bakje biologische koffie met de lekkerste en kalfvriendelijkste melk van Nederland? Kijk dan op: Lebkov & Sons, good food

En bekijk ook onze pagina waar je kalverliefde kunt kopen, voor als je als thuisbarrista aan de slag wilt Verkooppunten – Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (kalver-liefde.nl)