Skip to main content

Durk Oosterhof is een Bio-Dynamische boer in het Friese Drachten, waar hij samen met zijn gezin op de boerderij woont. Hij houdt al ruim achttien jaar de kalfjes bij de koe. Durk doet dit vanuit de overtuiging dat het beter is voor kalf en koe. De koe zorgt 24 uur per dag voor haar kalf en dat kan de boer nooit evenaren. Die moet zijn aandacht verdelen over meer dieren en de rest van de boerderij. Durk is met kalf bij de koe houden begonnen vanuit de gedachte dat het zou moeten kunnen. “En als je ervan overtuigd bent dat het kan, dan kan het” aldus Durk.

Als je in voorjaar, zomer of herfst bij Durk op het erf komt, kan je het geluk hebben dat er net een kalfje is geboren en je even in de ‘kraamkamer’ mag kijken. Deze kraamkamer is als het weer het toelaat heerlijk buiten in een weitje naast de woning van Durk. Zo kan hij vanuit zijn woonkamer altijd zicht houden op een koe die op het punt staat af te kalven. De eerste dagen blijft moeder en kind apart in dit weitje en laat Durk het kalfje alvast wennen om vast te staan en aangeraakt te worden. In de winter staan de koeien die moeten afkalven in een apart deel van de stal. Dan is het land te nat om ze buiten te kunnen houden.

Wij vinden Durk een weloverwogen, intellectuele boer die met zijn manier van boeren ver voor de troepen uitloopt. Een ware pionier! Omdat hij dit nooit over zichzelf zou zeggen, zeggen wij het hier :-)