Skip to main content

Ook Boer Jan Brandsma, onze vierde melkveehouder, woont in Friesland. Samen met zijn vrouw Thomaske runt hij er een bio-dynamische boerderij. Hij is er als laatste bij gekomen en houdt eigenlijk pas sinds november de kalfjes bij de koe. Voor die tijd experimenteerde hij er wel mee, maar pas met de komst van Kalverliefde werd het serieus en op structurele basis. Ook Jan heeft zijn eigen weg gevonden in de manier waarop hij het kalfje bij de moederkoe houdt. Zo combineert hij echte moeders met pleegmoeders. Hoe werkt dat precies?

Niet alle koeien zijn even goede moeders, terwijl sommige koeien juist heel graag moederen. Herkenbaar? ;-) Zo laat Jan sommige oudere koeien, die waarschijnlijk bij andere melkveehouders allang weggedaan zouden worden, zorgen voor de kalfjes. Ze mogen lekker bij haar drinken en met elkaar spelen in de ruime stal waarin ze tot hun knieën in het natuurhooi staan. Zeker als er net opgestrooid is, is het een groot feest en dartelen de kalfjes er lekker op los! Koeien die wel graag moeder zijn kunnen hun kalfje gewoon bij zich houden. Het is maar net hoe het uitkomt. Jan is daar flexibel in. Het is mooi dat dit zo kan, want het is ook voor de koeien wennen dat ze opeens voor hun kalfje mogen zorgen. We gaan ervan uit dat de pleegmoeders tijdelijk worden ingezet en dat binnenkort elke koe weer weet hoe je moeder moet zijn.

Op de boerderij geniet het hele gezin van de ‘nieuwe’ manier waarop de kalfjes gehouden worden. Jan en zijn vrouw hebben vier dochters en een zoon en allemaal zijn ze super begaan met de dieren op het erf. Een aantal dagen per week hebben ze ook deelnemers van de zorgboerderij over de vloer. Zij werken mee en houden de kalfjes ook goed in de gaten. Ze helpen met het mak maken van de kalfjes en kennen ze allemaal bij naam.

Eigenlijk is boer Jan het voorbeeld waarvoor Kalverliefde is opgericht. We maken het mogelijk voor boeren om de overstap te maken om het kalfje voortaan na de geboorte bij de koe te laten. Dit doen we samen met iedereen die ervoor kiest om Kalverliefde melk te kopen. We zijn Jan en zijn gezin dan ook dankbaar dat ze deze dappere stap hebben gemaakt. Dankzij hen hebben we voldoende melk en groeien er meer kalfjes samen met hun moeder op.