Skip to main content

Beste Kalverliefde fan,

In oktober van 2022 heb ik Kalverliefde Zuivel opgericht. Hiermee waren we de eerste kalf-bij-koe melk die verkrijgbaar was in de supermarkt. Een enorme mijlpaal! Ik durf zelfs te zeggen dat we misschien wel wereldwijd de eerste waren. Prachtig natuurlijk, maar waar het echt om draait is dat er ook mensen waren, zoals jij en ik die Kalverliefde omarmden. Dierenliefhebbers, natuurliefhebbers, consumenten die vinden dat we anders met de productie van ons voedsel moeten omgaan. Zeker als het gaat om producten van dierlijke oorsprong, zoals zuivel. Deze bijzondere consumenten kozen het afgelopen half jaar voor Kalverliefde, waardoor we ons plekje in het koelschap langzaam maar zeker kunnen veroveren. We zijn er nog niet, maar het gekke roze pak in de supermarktkoeling begint te wennen :-). Hier ben ik vooral erg dankbaar voor.

Sinds de start hebben we al twee nieuwe boeren kunnen laten overstappen op het “kalf-bij-koe” systeem. Ik noem het een systeem, maar eigenlijk is het meer een filosofie. We vinden dat kalfjes bij de koe moeten kunnen opgroeien. De boeren maken het mogelijk en doordat de melk gekocht wordt in de winkels, maken wij het weer mogelijk voor de boeren. Zo werkt de missie van Kalverliefde: hoe meer mensen onze melk weten te vinden, hoe meer boeren het kalfje bij de koe kunnen houden.

Ik blijf het zeggen: dat de boeren dit doen is heel bijzonder. Het kalfje drinkt in de periode dat het bij de koe mag blijven wel 1000 liter melk. Melk die de boer anders had kunnen verkopen. Bovendien vergt het echt een andere manier van boeren. Je moet de zorg over het kalf aan de moeder durven overlaten en dat is echt fundamenteel anders dan de huidige manier van melkveehouderij. Soms betekent dit ook dat de stal anders moet worden ingericht of dat de afrastering van de wei moet worden aangepast. En je moet het maar zien zitten: al die vrolijk springende kalfjes door de stal, het weiland en soms ook stiekem op je erf als ze ontsnapt zijn. Gelukkig vinden onze boeren dat vooral een geweldig gezicht.

En nu hebben we dubbel goed nieuws! Vanaf aankomende week kan je ook Kalverliefde Biologische Volle Yoghurt kopen bij Albert Heijn. Dat is super goed nieuws voor alle yoghurt liefhebbers, maar ook voor twee nieuwe boeren die hierdoor ook het kalfje bij de koe kunnen houden.

Hopelijk wil je ons ook hierbij helpen en de yoghurt in de winkel kopen. Op onze site kun je precies zien waar het verkrijgbaar is (wel even yoghurt aanvinken).

Verkooppunten – Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (kalver-liefde.nl)

Laat ons vooral weten hoe de yoghurt smaakt! Dat het beter voelt, weten we natuurlijk al ;-)

Heel veel liefs,

Janina