Eigenlijk zijn alle boeren die voor Kalverliefde melken bijzonder. Krijg een gemiddelde boer maar eens zo gek om het kalfje bij de koe te houden. Dat gaat je niet lukken! Gelukkig zijn onze boeren niet gemiddeld.
Voor onze nieuwe boer Jaring Brunia was het altijd al zijn wens om het kalfje bij de koe te houden, maar ja: hij had nog meer idealen. Zo wilde hij de boerderij die hij twaalf jaar geleden overnam van zijn ouders eerst omschakelen naar biologisch en daarna naar biologisch dynamisch. Dit mag je eigenlijk al een heel project noemen. Eentje met de uitkomst dat er volop ruimte is voor de koe die lekker naar buiten kan, maar ook voor insecten en vogels die geen last hebben van pesticiden en kunstmest. Daar deed Jaring nog een schepje bovenop: hij wilde zijn koeien zonder krachtvoer houden. Hierdoor belasten zijn koeien nog minder het milieu, maar geven ook minder melk. En alsof het nog niet genoeg was koos hij ook voor een voorjaarskalvende veestapel. Dat betekent dat de kalfjes eigenlijk allemaal in het voorjaar geboren worden, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het is dan normaalgesproken lekker weer en voldoende gras. Het nadeel is wel dat je dan in de winter als boer geen melk hebt. Allemaal idealen die het leven van een melkveehouder ingewikkelder maken, maar als je het in de vingers hebt een verrijking is voor de dieren, de natuur en jezelf.
Sinds dit voorjaar heeft Jaring besloten om ook nog het kalfje bij de koe te laten. Geen gemakkelijke keus, maar eigenlijk wel een logische. Voor een boer als Jaring, die al zoveel zo goed doet, is dit eigenlijk de kers op de taart. Maar dat het niet eenvoudig is, is ook maar weer eens bewezen. Het koude en natte voorjaar zorgt ervoor dat alle koeien en dus ook hun kalfjes nog binnen staan als ik dit schrijf. En dan is het op het moment best een beetje druk in de stal. Ik kan me voorstellen dat Jaring het hele ‘kalf-bij-koe’ project liever een jaartje had uitgesteld als hij had geweten dat het deze lente herfst zou zijn. Maar wij zijn natuurlijk super blij dat hij het toch heeft gedaan!
Voor de oplettende lezers: je ziet de Fries Roodbonte koe op de foto. Het ras dat van oorsprong in Friesland voorkwam en goed met de Friese omstandigheden om kan gaan. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig van, omdat ze minder melk geven dan de “populaire” Holstein-Friesian koe. Op de boerderij van Jaring is de grootste Fries Roodbonte verzameling van Nederland te vinden. Nog iets om trots op te zijn!