Skip to main content

Misschien is het jullie nog niet opgevallen, maar alle koeien op het pak Kalverliefde melk hebben hoorns. En als je kijkt naar de foto’s die we op de site gebruiken, dan zul je zien dat alle koeien ook hoorns hebben. Mooi he? Maar hoort dat? Heeft een koe altijd hoorns?

Het is best een bijzonder gezicht: alle koeien in de stal met hoorns. Stiekem zijn we gewend geraakt aan het beeld van koeien in de wei zonder hoorns. Mijn kinderen dachten in eerste instantie zelfs dat er allemaal stieren in de stal stonden. Maar goed, koeien (de vrouwtjes dus) hebben normaal gesproken ook hoorns.

Even wat informatie over het onthoornen. Kalveren mogen tot een leeftijd van 2 maanden zelf onthoornd worden. Dit gebeurt met een elektrische of hete luchtmethode. Dit mag de boer zelf doen, maar er moet wel een dierenarts bij aanwezig zijn om te assisteren en te zorgen dat het kalf verdoofd is. De reden dat deze ingreep uitgevoerd mag worden is dat koeien met hoorns elkaar zouden kunnen verwonden in de stal.

De boeren die voor Kalverliefde melken houden allemaal de hoorns aan de koe. Omdat ze bio-dynamisch boeren, hebben ze sowieso relatief veel ruimte per koe. Zelfs nog meer dan biologische boeren. Hierdoor is het misschien iets makkelijker om de hoorns aan de koe te laten, omdat de kans dat koeien elkaar verwonden dan wat kleiner is. De reden waarom onze boeren de hoorns aan de koe laten is dat ze vinden dat de hoorns een wezenlijk onderdeel is van de koe. Misschien kan je het een beetje vergelijken als het couperen van de staart van de hond. Dat werd voorheen bij bepaalde rassen, zoals de Doberman of de Rottweiler gedaan. Maar een hond zegt zoveel met zijn staart. Zonder staart is hij als het ware onthand en kan hij niet echt uit de voeten in zijn communicatie naar zijn baasje of naar andere honden.

Hoorns zijn ook het enige echte verdedigingsmechanisme dat de koe heeft. Als ik in de stal loop zie ik dat sommige koeien (met hoorns dus) soms alleen maar naar elkaar hoeven te kijken als ze er bijvoorbeeld langs willen of als een andere koe te dicht in de buurt komt. Ze houden zo een gepaste afstand tot elkaar en hoeven eigenlijk hun hoorns helemaal niet te gebruiken. Wist je dat de boer zelfs aan de hoorns de temperatuur van de koe kan voelen? De hoorns zeggen hem dus ook hoe het met de koe is gesteld.

Het is fijn voor de kalfjes van onze boeren dat zij de ingreep niet hoeven doorstaan en lekker groot mogen worden met een mooi stel hoorns op hun kop. Ik vind het een prachtig gezicht. Het geeft ze karakter. In ieder geval voor het oog, maar sommige mensen zeggen ook dat koeien met hoorns karaktervoller zijn. Of dat echt zo is weet ik niet, maar als ik kijk naar deze prachtige beesten dan kan ik me er zeker iets bij voorstellen.